Dagstur i Nordmarka - tema: VM på ski 2011

12/9-2010

Denne turen hadde vi for fem år siden. Nå gjentar vi den siden temaet for turen aktualiserer seg snart, nemlig VM på ski i 2011. Men, denne gangen får vi også et innblikk i hvordan utbyggingen av Holmenkolløypene har påvirket frilufts­livets infrastruktur i området mellom Holmenkollen og Frognerseteren.

VM på ski i Oslo i 1982 står for alltid i historiebøkene som «da Oddvar Brå brakk staven». Dette skjedde på stafetten og endte med delt gull mellom Norge og Sovjetunionen. Man husker kanskje ikke så godt at Oddvar Brå faktisk også vant en gullmedalje til i dette VM. Dette skjedde på 15 km langrenn.

15 km har vært en sentral distanse også i Holmenkollrennene hvor den i alle år har vært kombinertløpernes langrenn. De senere år har den ikke vært arrangert for spesialløperne i langrenn. Av hensyn til snøforhold, og at TV mest mulig skal følge løperne, ble 15 km lagt om til flere runder i en mindre løype nærmere Holmenkollen fra slutten av 80-tallet. Men den gamle løypa ligger der fortsatt, og den er glimrende til vårt bruk.

Utgangspunktet for vår tur er fra Holmenkollen kapell. Vi skal følge store deler av denne løypa så lenge den ikke går over myrer eller på annen måte ikke er farbar. Den er for det meste en utmerket sti å gå fortsatt, og den vil gi nye perspektiver der den går på kryss og tvers av mer kjente stier. Vi korter likevel ned på løypa mot slutten. Turen vil være litt kupert, men ikke krevende. Anbefalt kart er OSI sitt gamle skikart fra 1988. Her er hele den gamle løypa tegnet inn.

Vi raster ute, så ta med matpakke, termos og sitteunderlag.

Turens lengde: Ca. 12 - 13 km.

Avreise: Siden det for tiden foregår mo­derni­seringer av Holmenkollbanen, og vi er usikre på rutetilbudet når dette skrives, så baserer vi oss på å ta bil opp til Holmen­kollen kapell.

Turfakta

Avreise: Med biler fra Sporveis­museet på Majorstuen kl. 10:30

Retur: Vi er tilbake på Holmenkollen ved 16-tiden.

Maks antall personer: 16

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 10. september 2010.

Kontaktperson: Magne Arentsen <magne@friluftsklubben.no>